Android eller iOS

Smartphoneanvändande

En fråga som ständigt debatteras mellan anhängare av de två största operativsystemen för smartphones, Android och iOS, är vilken av dem som är den bästa av dem. Allt i Tele tar inte ställning till vilken som är bäst av dem, men gör här en liten jämförelse mellan de båda.

Det enklaste sättet att jämföra är förstås att ta upp de två operativsystemens styrkor och svagheter. Så det är sättet vi gör här i vår jämförelse.

iOS som används på alla Apples produkter så som iPhone och iPad är ett system som är väldigt driftsäkert och nästan aldrig har några driftstopp när du använder din enhet. Detta beror bland annat på att appar som används på din enhet är gjord endast för iOS-enheter, det vill säga exempelvis iPhone då. Skillnaden med appar i detta fallet är att de enheter som använder sig av Android inte bara kommer från en enda tillverkare, det är en uppsjö av olika tillverkare. Detta gör att om tillverkaren av appen har kodat den så att den är bäst kompatibel med en Samsungenhet, ja då kan det vara så att det inte riktigt stämmer överens med hur en HTC-modell är programmerad.

Något som många tycker är bättre Android är att det är ett operativsystem som inte är speciellt låst på något sätt. Det går att anpassa den mycket mer till sin personliga still, medan Apple inte låter dig göra din enhet speciellt personlig, de flesta ser ut och fungerar ungefär likadant. Lite med samma princip så kan du inte som du kan göra med Android, plugga in din enhet i datorn och ha full tillgång till hela telefonens innehåll. Med iOS måste du använda dig av iTunes, Apples egna programvara för att komma åt och ändra i telefonens innehåll. Det du möjligen kommer åt genom att bara plugga i datorn och öppna telefonen är bilder och videoklipp som du själv har filmat. Men sådant du laddat ned från iTunes i mobilen kommer du inte åt på detta sätt.

Det finns som sagt både bra och mindre bra saker med båda, men att utse någon som är bättre är svårt. Det beror alldeles på