Största smartphonemärkena

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAI slutet av föregående sommar så var det ett faktum. Det såldes nu fler smartphones än vanliga telefoner. Detta kanske inte direkt kommer som någon chock, kanske snarare tvärtom att det inte varit så tidigare. Men i augusti var det ett faktum.

225 miljoner till antalet är den siffra som anges att som hur många smartphones som såldes under det andra kvartalet 2013. Det är tidskriften mobil som i en artikel skriver att försäljningen under denna period motsvarar en ökning med nära 50 procent i jämförelse med samma tidsspann året innan. Motsvarande siffror för enklare mobiltelefoner är istället en minskning på hela 21 procent eller 210 miljoner telefoner.

Samsung störst

Och det är framförallt tre jättar som dominerar smartphonevärlden om man ska tro tidningen mobil som i samma artikel från tidigare i år skriver att de tre största smartphoneföretagen idag är Samsung, Apple och LG. Det är lite oklart om Samsung, som är den största av de tre, har stärkt eller försvagat sin ställning som största distributören av smartphones, men klart är åtminstone att man utan några tvivel är det företag som fortfarande är störst.

På andra plats kommer kanske också föga förvånande Apple med sina iPhones. Men Apple minskade i försäljning ganska ordentligt i jämförelse med året innan. Dock ska man då komma ihåg att det inte släpptes någon iPhone under denna tiden och att det var nära förestående då som nu till att det skulle släppas en uppdatering.

På tredjeplatsen tar sig koreanska LG som sagt in efter att ha petat ned ZTE som tidigare satt på den platsen. Noterbart är att fyra av de fem största tillverkarna av smartphones kommer ifrån Asien, bara amerikanska Apple kan mäta sig med de företag som finns på den asiatiska marknaden.

Bådar gott för andra marknader

Att försäljning av smartphones ökar är givetvis bra även för andra segment på marknaden. Företag som säljer tillbehör till exempelvis iPhone kan förmodligen skratta hela vägen till banken eftersom ju fler enheter som säljs, desto fler är det ju också som behöver skydd till sina telefoner.

Idag är det nog hos många som oturen har varit framme och telefonen har åkt i backen. Då är man medveten om hur viktigt det är att faktiskt ha ett bra skydd eller fodral till telefonen eftersom det är många tusen kronor som kan gå åt fanders annars.