Vad är en surfplatta?

Här på Alltitele skriver vi ofta om de de bästa apparna och tillbehören till dagens smartphones. Något som vi dock inte har belyst lika ofta är smarttelefonens storebror, surfplattan.

ipad i apple store

Även om plattor, eller tablets som de också kallats, länge har funnits i en form eller en annan så var det inte för än efter att Apple lanserade sin iPad som det verkligen började ta fart. Redan nästa år beräknas plattorna gå om konkurrerande produkter i försäljning och med det bli mer sålt än både laptops och desktops tillsammans.

Appar

Precis som med telefoner och datorer så är surfplattan inte bättre än mjukvaran du stoppar in i den. Visst om du endast tänker använda den till att just surfa så fungerar det oftast bra med det den kommer levererad med. Då missar du dock på många av de möjligheter som enheten har att erbjuda.

iPad bäst på musik

Om du är intresserad av att göra musik så är iPad det självklara valet med allt ifrån loop appar till coola mjukvarukloner av klassiska syntar från till exempel KORG  och Moog. Apples egna musikskaparprogram GarageBand är inte heller fy skam. För bara 50 kronor omvandlar du din iPad till en studio med syntar, trummaskiner, samples och pedaler till elgitarren som med rätt adapter kan pluggas in i plattan. Anledningen att just iPad har blivit så bra på denna fronten är främst för att den har väldigt låg fördröjning på ljudet till skillnad från Android som med sin fördröjning omöjligt klarar av att leverera en bra upplevelse när tajming är viktigt.

Bästa tillbehören

Då en surfplatta aldrig är lika lätt att bära med sig som en mobil så kommer du behöva en väska eller ett fodral. Väskorna kan vara väldigt bra om man normalt sett inte bär med sig någon väska. Då är det behändigt att plattan och väskan inte tar större plats än den behöver. Om man däremot redan har en väska som man kan bära plattan med så kan det vara smart att köpa ett fodral till sin iPad. Det skyddar nämligen plattan från repor och smuts när den ligger och skumpar runt i väskan.